Újabb 50 bázisponttal nőtt az alapkamat

Újabb 50 bázisponttal nőtt az alapkamat

Már 3,4 százalék a magyar alapkamat.

A másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű folytatását teszi szükségessé - indokolta a keddi kamatemelést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az MTI-hez eljuttatott közleményében. Kiemelték: az előző kamatdöntés óta az inflációs kockázatok erősödtek; az inflációs ráta csökkenésének megindulása a korábban várthoz képest kitolódik.

A monetáris testület a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak - erősítették meg. A tanács kedden 50 bázisponttal 3,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is, így az egynapos betét kamata 3,40 százalék, az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata pedig 5,40 százalék lett.

Az MNB jelezte, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát változatlanul a heti tenderek keretében határozzák meg, és szükség esetén készek tovább emelni. Megerősítették, hogy az alapkamat fokozatosan felzárkózik az egyhetes betéti eszköz következő hónapokban kialakuló kamatához.

Bejelentették azt, hogy a grémium a szigorító monetáris politikával összhangban az MNB korábbi hitelezést támogató eszközeihez kapcsolódó preferenciális betét kivezetéséről döntött április 1-jei hatállyal.

A monetáris tanács rámutatott arra, hogy a tartósan magas nyersanyag-, termény-, élelmiszer- és energiaárak, valamint a magas nemzetközi szállítmányozási költségek tartós külső inflációs nyomás irányába mutatnak. Eközben a feszes munkaerőpiac az élénkülő bérdinamikával és a magasabb inflációs környezettel párosulva az inflációs várakozások további emelkedését és a másodkörös inflációs kockázatok erősödését eredményezheti. Emlékeztettek arra, hogy januárban az éves összevetésben számított infláció 7,9, míg a maginfláció 7,4 százalék volt; az előző hónaphoz képest az infláció 0,5, míg a maginfláció 1,0 százalékponttal emelkedett.

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03

Változik a vonatok, a HÉV és a Volánbusz-járatok menetrendje pünkösdkor

Érdemes figyelni, mert össze-vissza variálták a napokat.  

  • 2022.06.03