"Örök rezsicsökkentésre" tett javaslatot Ujhelyi István

"Örök rezsicsökkentésre", a háztartások európai uniós forrásból történő, önrész nélküli energiahatékonysági korszerűsítésére tett javaslatot az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az unió REPowerEU - a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó - programjában Magyarország ezermilliárdokat fordíthatna a magánházak, lakások, bérházak, panellakótelepek és közintézmények energetikai korszerűsítésére.

Szerinte ezzel 50-60 százalékos, örökké tartó rezsicsökkentést lehetne elérni.

Az MSZP-s politikus elmondta, az EU új programjának célja, hogy 2030-ig 40-45 százalékra növeljék a tagállamokban a zöldenergia arányát. Ebben - tette hozzá - Magyarország nagyon le van maradva, de most itt a lehetőség, hogy ezt a lemaradást uniós forrásból behozza.

Ehhez konkrét, megvalósítható javaslatokat kell letenni az "EU asztalára" - mondta.

Azt kérte Németh Szilárdtól, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztostól, hogy fogadja be és minél előbb valósítsa meg az MSZP szakértői által kidolgozott rezsicsökkentési programot.

Ujhelyi István közölte, a rezsicsökkentésre fordítható forrást addig nem kaphatja meg Magyarország, amíg nem rendezi a jogállamisági problémákat. Az, hogy lesz-e örök rezsicsökkentés, attól is függ, hogy a kormány végre komolyan veszi-e az európai partnerséget és a magyar állampolgárok érdekeit - hangoztatta.

Ujhelyi István helyesnek nevezte, hogy a magyar kormány elutasította az olajembargóról szóló eredeti szankciós csomagot. Véleménye szerint a végül elfogadott intézkedések megfelelnek a magyar érdekeknek, továbbá lehetőséget adnak az átfogó energiapolitikai reform megvalósítására Magyarországon.

Ugyanakkor azt mondta, a kormány hazudott, amikor azt állította, azért kellett harcolni az Oroszországra kivetett uniós szankciók ellen, mert azzal a rezsicsökkentést védték meg. Hozzátette: ez az embargós csomag az orosz olajimportról szól, nem pedig az elektromos áram, a földgáz vagy a vízhasználat áráról.

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03

Változik a vonatok, a HÉV és a Volánbusz-járatok menetrendje pünkösdkor

Érdemes figyelni, mert össze-vissza variálták a napokat.  

  • 2022.06.03