Megszállta a NAV Iványi Gábor hajléktalanmentő egyesületét

Megszállta a NAV Iványi Gábor hajléktalanmentő egyesületét

Harminc adónyomozó szállta meg a karitatív szervezet székházát.

Hétfő reggel nagy erőkkel szállt meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit – írta meg elsőként a Népszava. A helyszínen, a Dankó utca 11-13. alatt körülbelül harminc egyenruhás, sárgamellényes, fekete arcmaszkot viselő NAV-os jelent meg, akiket a kötelező iratmegőrzésre használt helyiségekbe engedtek be. Nyolc óra után nem sokkal érkeztek a házkutatási paranccsal, az ott dolgozókkal nem közölték, hogy milyen gyanúval vizsgálódnak, és azt sem, hogy mit keresnek. A lap tudósítója csak kint az utcán tíz NAV-ost látott. A dolgozók – mesélte – elég kedélyesen fogják fel a dolgot, a razziának szerintük is a közelgő parlamenti választáshoz van köze.

Az egyesület vezetője, Iványi Gábor azt mondta, „nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó” azután, hogy a személye felvetődött esetleges államfőjelöltként, ő pedig több kormánykritikus megjegyzést is tett.

Gyötörnek, sanyargatnak minket – mondta az egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyházának a státuszát 2017 óta nem hajlandóak rendezni. (A MET 2011-es egyházügyi törvénnyel veszítette el az egyházi státuszát, vallási tevékenységet végző szervezetté minősítették. Bár az Alkotmánybíróság után a MET 2017-ben az az Emberi Jogok Európai Bíróságán is megnyerte az ügyben indított pert – a strasbourgi testület az egyházi törvény sérti a vallásszabadságot és az egyesülés szabadságát –, így járna számára a vallási tevékenységet végző szervezeteknek járó egyszázaléknyi adó, a magyar állam csak visszamenőleg fizetett. 2017 és 2020 között arra hivatkozva tagadták meg a kártalanítást, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges hatályú kártalanításról ítélt.) Iványi Gábor szerint világraszóló botrány, hogy amíg ők segítik a hajléktalanokat, Magyarországon az üldözésüket az alkotmányban rögzítették.

 A nap folyamán szolidaritási tüntetés volt a helyszínen és több politikus is kiállt a lelkész mellett. A főpolgármester úgy látja, hogy ma Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészi vezetője a magyar nemzet lelkiismerete.

Karácsony Gergely ezt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeinél, illetve az Oltalom Karitatív Egyesületnél tartott házkutatás miatti demonstráción mondta hétfő este Budapesten. Az ellenzéki politikus megjegyezte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) talán Orbán Viktor miniszterelnök "megmaradt lelkiismeretét" kereste, de nem találta meg.

A főpolgármester szerint Iványi Gábor azért zavarja Orbán Viktort, mert egykori önmagára, az egykori demokratára emlékezteti, aki "elárult mindent, amit egykor képviselt", s ma nem a köz érdekét képviseli, hanem a magáét. Április 3-a - az országgyűlési választás napja - arról is szól, hogy lesz-e még oltalom a sok szegénynek és irgalom a fideszeseknek, akiknek "számot kellene vetniük a sok bűnnel, amit a magyar társadalom ellen elkövettek" - mondta Karácsony Gergely.

Iványi Gábor a rendezvényen ismertette a NAV házkutatásról szóló jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy az ország több pontján foglaltak le számítógépeket, dokumentumokat a testvérközösség iskoláiban, idősotthonaiban. "Nem tudjuk mit kerestek, de nem kétséges, hogy meg fogják találni" - mondta a lelkész, aki szerint ez "öngól."

Úgy fogalmazott: "Egy olyan országban szeretnénk élni, ahol nem kell többet félni", ahol nem szenteste, éjszaka hozzák a törvényeket, "ahol nem csalnak a választásnál, ahol nem foglalják le az egész sajtót." Azért van náluk adóelmaradás - mondta -, mert "2017 óta a magyar állam nem fizeti ki", amit a strasbourgi bíróság megítélt, ami törvényesen jár, és így már mintegy 12 milliárd forinttal tartozik.

 

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03

Változik a vonatok, a HÉV és a Volánbusz-járatok menetrendje pünkösdkor

Érdemes figyelni, mert össze-vissza variálták a napokat.  

  • 2022.06.03