Magyarországon keresztül nem lehet fegyvereket szállítani Ukrajnába

Magyarországon keresztül nem lehet fegyvereket szállítani Ukrajnába

Magyarország is megszavazta a fegyverszállítást, de az ejuttatásból már kimaradna, közölte Szijjártó Péter külügyminiszter. Közben Tonald Tusk, az Európai Néppárt elnöke azt reagálta, a magyar kormányfőnek és Szijjártó Péternek a Gazprom igazgatóságában volna a helye. 

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában.

A tárcavezető a koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

"Ma pedig egy újabb döntést hoztunk, amelynek értelmében nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak" - közölte, fontosnak nevezve, hogy hazánk ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba.

"Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja" - jelentette ki.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy eközben Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius segélyakcióját készítik elő, amelynek keretében 600 millió forint értékben küldenek segélyt Kárpátaljára, többek között vizet, élelmiszereket, babaápolási és higiéniai termékeket. Szavai szerint erre a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében van szükség.

"A magyar emberek nem akarják ezt a háborút. Békét akarunk a szomszédságban és a térségben egyaránt" - hangsúlyozta.

Ismét keményen beszólt a magyar kormánynak Donald Tuska bejelntésre regálva. „Orbán és Szijjártó úr többet érdemelne a Putyintól kapott medáloknál. A Gazprom igazgatóságában kapott szék megfelelő ellentételezés lenne hűségükért" – írta. Emlékezetes, hogy decemberben Szijjártó Péter megkapta a legmagasabb orosz kitüntetést, amit külföldi kaphat, ez lehet a mdelra való utalás. Bár Tusk nem utalt arra, hogy pontosan miért írta ki a posztot, az időzítés miatt sejthető, hogy a magyar kormány döntésére gondolt. A politikus a múlt héten sem fogta vissza magát, a szankciók folyamatos magyar akadályozása miatt akkor azt üzente, hogy – más országok mellett – Magyarország is szégyellje magát.

(mti, hvg.hu)

 

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03

Változik a vonatok, a HÉV és a Volánbusz-járatok menetrendje pünkösdkor

Érdemes figyelni, mert össze-vissza variálták a napokat.  

  • 2022.06.03