Egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból

Egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtöki tájékoztatása szerint vízminőségi problémák, a magas klorofilltartalom miatt egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból.

Az OVF közölte: befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata, amely annak kiderítését célozta, hogy a Pátkai-tározóból a Velencei-tóba történő vízeresztés során milyen vízmennyiségi és vízminőségi változások következnek be.

A vízügyi szakemberek vízminőségi mérései elsősorban arra irányultak, hogy a tározóban lévő, a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofillkoncentráció milyen mértékben változik a Császár-vízbe juttatva, de a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, annak klorofilltartalma érdemben nem változott meg.

A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára. A Pátkai-tározóban a klorofilltartalomnak köbméterenként 75 gramm alá kell esnie, de jelenleg 160-180 grammos értékeket mértek.

Mint írták, a csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan kedvezően hat majd a klorofillkoncentráció csökkenésére, a vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ.

Jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett, a csütörtök reggeli legfrissebb adat szerint a vízállás 79 centiméter - jelezték.

Idén is mindenki számára ingyenes az influenza elleni védőoltás

Az oltás napokon belül elérhető lesz a háziorvosknál.

  • 2021.10.25

Októberben kétéves csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe

Októberben négyhónapos stagnálás közeli állapot után új lendületet vett a GKI konjunktúraindexének emelkedése, és kétéves csúcsára került. Az üzleti várakozások 2019 májusában voltak utoljára ilyen kedvezőek, a fogyasztói várakozások pedig háromhónapos romlás után visszaemelkedtek idei júniusi szintjükre - közölte a gazdaságkutató az MTI-vel.

  • 2021.10.25

Márki-Zay: gigászi küzdelem lesz a jövő évi választás

Az összefogást nevezte az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik ma is érvényes üzenetének szombaton Budapesten az ellenzéki előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt; Márki-Zay Péter szerint a jövő évi országgyűlési választás "gigászi küzdelem" lesz, mivel a magyar nemzet szabadságáról szól.

  • 2021.10.25