Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a háború miatt

Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a háború miatt

Az ellenzéki frakciók az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték a házelnöknél az ukrajnai háborúval összefüggésben március 2-ára.

Az Országgyűlés honlapjára hétfőn felkerült - DK-s, MSZP-s, jobbikos, LMP-s és a Párbeszéd képviselőcsoportjához tartozó képviselők által aláírt - dokumentum szerint a kezdeményezők az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslatuk megtárgyalása érdekében szorgalmaznak rendkívüli ülést.

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felszólítaná Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy határolódjon el az orosz katonai beavatkozástól, illetve határozottan ítélje el az orosz agressziót. A kormányt arra szólítanák fel, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, maradéktalanul hajtsa végre a NATO és az Európai Unió Magyarország részvételével meghozott döntéseit "a putyini Oroszország katonai agressziójával" kapcsolatban, valamint fogadja be a határaira érkező kárpátaljai magyarokat és minden más ukrajnai menekültet. A javaslatban követelik a paksi bővítés engedélyezési eljárásának azonnali felfüggesztését, illetve "az orosz érdekeket kiszolgáló" Nemzetközi Beruházási Bank azonnali kiutasítását Magyarországról.

Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia a képviselők legalább egyötödének írásbeli kérelmére. Az aktuális üléstervben szerepel, hogy a parlament következő, egyben cikluszáró ülését a március 7-ével kezdődő héten tervezik megtartani.

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03

Változik a vonatok, a HÉV és a Volánbusz-járatok menetrendje pünkösdkor

Érdemes figyelni, mert össze-vissza variálták a napokat.  

  • 2022.06.03