Az ellenzék a TEK megszüntetését ígéri

Az ellenzék a TEK megszüntetését ígéri

Vissza kell illeszteni az Orbán Viktor magánhadseregeként működő TEK-et a rendőrségbe. 

A Terrorelhárítási Központ (TEK) nem maradhat meg a jelenlegi formájában, szervezeti egységként vissza kell integrálni az Országos Rendőr-főkapitányságba (ORFK) - ismertette az ellenzéki pártok kormányváltás utáni elképzelését Siófok polgármestere. Lengyel Róbert, az ellenzék rendészetért és katasztrófavédelemért felelős szakpolitikai kabinetvezetője egy keddi, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a terrorelhárító szervezetnek alapvetően az elfogás, a felszámolás és a személyvédelem kell, hogy legyen a feladata.

A volt siófoki rendőrkapitány a javaslatot ismertetve közölte, hogy budapesti székhellyel hoznának létre egy központi egységet, ezen kívül megtartanák a paksi atomerőmű fizikai védelmében komoly szerepet vállaló TEK főosztályt, de a többi regionális szervezetet megszüntetnék. Ehelyett minden megyei rendőrkapitányságon belül bevetési alegységeket állítanának fel - tette hozzá. A TEK utódszervezetének nem kellene terrorfelderítési vagy bűnügyi munkát végezni, ezeket a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) látná el. Utóbbit pedig "kiemelnék" a Készenléti Rendőrségből és önálló szervként dolgozna az ORFK berkein belül - vázolta a tervet.

Lengyel Róbert úgy fogalmazott, hogy vissza kívánják állítani a vidéki, körzeti megbízotti szolgálatot. Hozzátette, hogy ennek a szolgálati ágnak a jelentősége az elmúlt években folyamatosan csökkent, és mindenképpen elveszítette azt az előnyét, hogy a körzeti megbízottak a településeken éltek és napi kapcsolatban voltak az emberekkel.

Egyértelműsítette, hogy a határkerítés felállítását és működtetését jó szakmai döntésnek tartja, ezért véleménye szerint a kerítésnek maradnia kell, sőt akár még a továbbépítést is fontolóra lehet venni.

A határőrségről azt mondta, hogy nem a megnevezésen múlik, hogy jó-e a határőrizet. Ezért kormányváltás esetén az ORFK-n belül állítanának fel egy határ- és idegenrendészeti főigazgatóságot - jelentette be. Egyúttal közölte, hogy a horvát, a szerb, a román és az ukrán határokon igazgatóságokat hoznának létre.

Hangsúlyozta, hogy meglátásuk alapján a feladatokat az állandó jelleggel a határra telepített állománynak kell megoldania. Az ORFK-ról, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságáról és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságáról beszélve úgy vélekedett, hogy a "vízfejtelenítéseket" minden egyes rendészeti szervnél el kell végezni.

Külön kiemelte, hogy javasolja egy Országos Tűzoltó Főparancsnokság létrehozását, a polgári védelmi feladatok ellátását azonban a honvédségre bízná. Végül azt mondta, hogy az ellenzék az ORFK-n felállítana egy önálló korrupcióellenes igazgatóságot és minden megyei rendőr-főkapitányságon lenne egy korrupcióellenes iroda.

Az eseményen részt vett Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki bírálta a rendőrségnél, a tűzoltóságnál és a büntetés-végrehajtásban uralkodó munkakörülményeket. Hangsúlyozta, ezt mi sem mutatja jobban, mint az elmúlt éveket jellemző leszerelési hullám. A politikus tisztességes és értékálló illetményt ígért, hozzátéve, hogy megemelik a rendészeti illetményalapot, valamint a veszélyes és megterhelő szolgálatot elismerő illetményrendszert vezetnek be. Szavai szerint ezzel a tudást, a tanulást, az eltöltött időt, a szolgálat iránti hűséget és az elvégzett munkát szeretnék jutalmazni.

A kormány eltörölte a szolgálati nyugdíj rendszerét, ezért ezt vissza kell vezetni - szögezte le a képviselő. Olyan rendszerre van szükség, ami a szolgálati jogviszonyban töltött időhöz igazodik, és külön preferálja a fokozott fizikai és pszichikai igénybevétellel járó szolgálati   beosztásokat - érvelt. Kiemelte, hogy az ellenzék lehetőséget teremtene a rész szolgálati nyugdíj igénybevételére.Harangozó Tamás úgy fogalmazott: egy kormányváltás esetén anyagilag és erkölcsileg is rehabilitálják a "méltatlanul meghurcolt" szolgálati nyugdíjasokat. Visszaállítják a nyugdíjas státuszukat, megszüntetik a 15 százalékos levonást, ahogy a munkavégzésükre vonatkozó "értelmetlen korlátozásokat" is.

Hangsúlyozta, hogy a helyreállítják rendvédelmi szakszervezetek korábban elvett jogosítványait. Végül bejelentette, hogy az alapvető jogok védelmének érdekében be szeretnék vezetni az "egyenruhás polgárok ombudsmani intézményét".

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03

Változik a vonatok, a HÉV és a Volánbusz-járatok menetrendje pünkösdkor

Érdemes figyelni, mert össze-vissza variálták a napokat.  

  • 2022.06.03