ÁSZ: időközi választásoknál is meg kell küldeni a hirdetési árjegyzéket

ÁSZ: időközi választásoknál is meg kell küldeni a hirdetési árjegyzéket

Az időközi önkormányzati választásoknál is meg kell küldeniük a sajtótermékeknek a hirdetési árjegyzéküket az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) - hívta fel a figyelmet az ÁSZ hétfőn, az MTI-hez küldött közleményében.

Azt írták, az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani az időközi helyi önkormányzati választásokat, de ezt a korlátozást a kormány közelmúltban megjelent rendelete feloldotta.

Hozzátették: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán is alkalmazni kell a választási eljárási törvény azon előírását, hogy a kampányidőszakban politikai hirdetést csak azok a sajtótermékek tehetnek közzé, amelyek hirdetési árjegyzéküket előzőleg megküldték az ÁSZ-nak. Emlékeztettek: a sajtótermékeknek a választás kitűzését követő öt munkanapon belül kell eljuttatniuk hirdetési árjegyzéküket az ÁSZ-hoz.

Az ÁSZ a hirdetési árjegyzékeket nyilvántartásba veszi és honlapján közzéteszi, de a sajtóterméknek is közzé kell tennie ugyanazt az árjegyzéket a honlapján. A szavazás napját követő 15 napon belül pedig a sajtótermékeknek tájékoztatniuk kell a számvevőszéket a kampányidőszakban általuk közzétett politikai hirdetésekről is, hogy mely jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében és milyen terjedelemben jelentették meg. A részletes tájékoztatókat az ÁSZ szintén közzé fogja tenni a honlapján.

A sajtótermékek az árjegyzékeket és tájékoztatókat elektronikusan (valasztas@asz.hu), postai úton (1364 Budapest 4. Pf. 54.) vagy hivatali időben személyesen (Budapest, V. kerület, Apáczai Csere János utca 10.) juttathatják el az ÁSZ-hoz. Megjegyezték: az árjegyzékek, illetve tájékoztatók beküldésének naptár szerinti dátumait a helyi választási bizottságok határozatban állapítják meg.

Az ÁSZ az árjegyzékeket és tájékoztatókat sajtótermékek szerinti bontásban a www.asz.hu oldalon teszi közzé, a lista a választás kiírása után a "Választások" menüpont alatt lesz megtekinthető. Hangsúlyozták: az ÁSZ az árjegyzékeket és tájékoztatókat ellenőrzés és változtatás nélkül teszi közzé, így a tartalmukért nem vállal felelősséget.

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03

Változik a vonatok, a HÉV és a Volánbusz-járatok menetrendje pünkösdkor

Érdemes figyelni, mert össze-vissza variálták a napokat.  

  • 2022.06.03