A piaci ár felett kapjuk az orosz gázt

A piaci ár felett kapjuk az orosz gázt

Pedig a kormány azt állítja, az olcsó orosz gáz volna az, ami lehetőséget ad a rezsicsökkentésre.

Februárban is szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei, amúgy rekorszintű árat fizette a magyar állam az orosz gázért - számította ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. A lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért.

Két hónappal korábban, vagyis decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára pedig 1175 dollárra rúgott. Vagyis az árarányokból egyre bizonyosabbnak tűnik: az oroszok két hónapos csúszással, de teljes egészében bevasalják rajtunk a tőzsdei gázárat. Sőt, számításaik szerint az elmúlt négy év átlagában az oroszok 6,6 százalékkal még meg is fejelték a két hónappal korábbi tőzsdei szintet.

Ha pedig csak a februári árakat vesszük figyelembe, akkor nemhogy a piaci árnál olcsóbban, hanem annál 30 százalékkal drágábban érkezett a gáz Magyarországra.

Pedig a tavaly október óta élő, új, 15 éves távú magyar-orosz gázszerződés megkötése kapcsán az Orbán-kabinet váltig azt állítja, hogy az új megállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását.

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatásakor pedig azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. Az ezt bizonyító, konkrét adatok közlését a felek a szerződés titkosságára hivatkozva utasítják vissza, pedig több európai ország is közzéteszi a gázszerződéseikben lévő átlagárat.

 

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03

Változik a vonatok, a HÉV és a Volánbusz-járatok menetrendje pünkösdkor

Érdemes figyelni, mert össze-vissza variálták a napokat.  

  • 2022.06.03