20 ezer szavazatszámlálót delegál az ellenzéki pártszövetség

20 ezer szavazatszámlálót delegál az ellenzéki pártszövetség

Ez azt jelenti, hogy majdnem mindenhová jut szavazatszámláló.

„A jelentkezési folyamat lezárult. Összesen 27.700 jelentkezőnk van, ebből van 20.000 beosztásunk. A beosztott szavazatszámlálók delegálása folyamatosan zajlik” - írta a 444 érdeklődésére Ruskal-Klemm Csilla, a szavazatszámlálókat koordináló 20k22 szóvivője.

Az országban 10 243 szavazókör lesz, ezekbe minden országos listát állító párt vagy pártszövetség 2 szavazatszámlálót delegálhat. Négy éve a Fidesz-KDNP 14 533 tagot delegált, az összes ellenzéki párt együtt ennél kicsit többet, de mivel nem volt koordináció köztük, ezért minden harmadik szavazókörre csak egy ellenzéki szavazatszámláló jutott, tízből egy szavazókörben pedig egyetlen ellenzéki szavazatszámláló sem volt.

Ez a majd' 28 ezer önkéntes nagyrészt nem kötődik pártokhoz, azért pártok delegálják őket, mert a sokszor bírált törvényi szabályozás nem ad más lehetőséget. Az összes delegálásnak péntek délutánig be kell futnia, ezért zárták le kedden a jelentkezést. A 20k22 most azon dolgozik, hogy ez a folyamat simán menjen. A maximális 20 486 szavazatszámlálói helyből mintegy 20 ezret beosztottak, náluk arra kell figyelniük, hogy tényleg menjenek el, tegyék le az esküt. A maradék pár száz hely kiosztása péntekig még megtörténhet, de erről még nem tudnak pontos adatokat mondani.

(444)

 

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03

Változik a vonatok, a HÉV és a Volánbusz-járatok menetrendje pünkösdkor

Érdemes figyelni, mert össze-vissza variálták a napokat.  

  • 2022.06.03