Makovecz Imrére emlékeztek Szombathelyen

Makovecz Imrére emlékeztek Szombathelyen

A tíz éve elhunyt Makovecz Imre (1935-2011) építész munkáit, szellemiségét bemutató kiállítás nyílt kedden Szombathelyen, a Smidt Múzeum kertjében.

 

    A két és fél méter magas digitális oszlopon fotók, tervrajzok, digitális tartalmak, filmek, légi felvételek engednek betekintést az életműbe.

    A szombathelyi tárlatot Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki azt mondta, hogy Makovecz Imre nagy hatású kortárs építész, a magyar organikus építészet emblematikus alakja volt.

    Munkáiban az eget és a földet kapcsolta össze, gyakran a "szakralitás határán" mozogva, sokszor megvalósítható korlátait feszegetve - tette hozzá.

    Horváth Soma,(Éljen Szombathely!) kultúráért is felelős alpolgármester a Makovecz Imre által tervezett épületek emberközpontúságát emelte ki. Sajnálattal jegyezte meg, hogy Szombathelyen nincs olyan középület, amelyet Makovecz tervezett, de családi ház van.

    Az utazó kiállítást, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány állított össze az építész halálának tizedik évfordulójára, Székesfehérvár, Tata és Győr után Szombathelyen január 30-ig tekinthetik meg az érdeklődőket.

Keddtől pótlóbuszok járnak a Szombathely-Nagykanizsa vasútvonalon

Pályakarbantartási munkák miatt keddtől módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok április 30-ig a Szombathely-Nagykanizsa vonalon - közölte a Mávinform.

  • 2022.04.19

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.02.27

Elfogadták a szomathelyi önkormányzat költségvetését

Három milliárddal csökkent tavalyhoz képest a város büzdséje.

  • 2022.02.25