Vasúti átjárós szabályszegések miatt emeltek vádat Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Vasúti átjárós szabályszegések miatt emeltek vádat Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Hat ügyben is vádat emelt a Szolnoki Járási Ügyészség tavaly decemberben Jász-Nagykun-Szolnok megye területén vasúti átjárókban elkövetett szabályszegések miatt - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség pénteken közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vádhatóság közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség, illetve közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétsége miatt emelt vádat az elkövetőkkel szemben. Négy vádlottal szemben pénzbüntetést és közúti járművezetéstől eltiltást, két esetben pedig pénzbüntetés kiszabását indítványozta - írták.

A közlemény szerint 2021 májusában egy 57 éves férfi a Hatvan-Szolnok vasútvonal Abonyi úti vasúti megállóhelyénél a peronon ittasan kerékpározott, majd a vasúti átjárón áthaladva biciklijével együtt a vasúti vágányok közé esett. Az érkező személyvonat mozdonyvezetője vészfékezésének köszönhetően személyi sérülés nem történt.

Tavaly júliusban két alkalommal is a Szolnok-Vámosgyörk vasútvonalon történt baleset. Először egy 37 éves nő a közút és a vasút kereszteződésében a vasúti átjárót biztosító fényjelző villogó piros jelzése ellenére személygépkocsijával lassítás nélkül hajtott a vasúti sínekre. A gépjármű és a már vészfékező vasúti szerelvény összeütközött, és az autó egy mezőgazdasági területen állt meg, személyi sérülés itt sem történt. Ezt követően ugyanezen a vonalon egy 53 éves férfi egy jelzőtáblával jelzett kereszteződésben ütközött vonattal. A balesetet okozó férfi az ütközés következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

Tavaly szeptemberben újabb három alkalommal történt hasonló baleset, azonban egyik sem járt személyi sérüléssel. A Szolnok-Vámosgyörk vasútvonal egyik vasúti átjárójánál egy 30 éves nő gépkocsijával a mozdonnyal érintőlegesen ütközött. Pár nappal később a Karcag-Tiszafüred vasútvonal Tiszafüred lakott területén lévő vasúti átjárójánál egy 39 éves férfi nem észlelte a fénysorompó tilos jelzését, valamint zárt állapotát, így a kereszteződésen áthaladva gépjárművével letörte a fénysorompó csapórúdját. A Tiszatenyő-Martfű vonalon is ütközött személygépjármű vasúti szerelvénnyel, mert az autó 69 éves férfi sofőrje figyelmen kívül hagyta a vasúti átjáróra figyelmeztető jelzőtáblát.

A vádhatóság közleménye szerint a mozdonyvezetők vészfékezéssel már nem tudták megelőzni a baleseteket, így minden alkalommal anyagi károk keletkeztek, a vasúti közlekedés leállása miatt vonatpótló autóbuszokat kellett igénybe venni, továbbá a balesetek számottevő késéseket okoztak a vonatközlekedésben.

 

Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja

Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.

  • 2022.06.01

Elítélt a bíróság két lányt, aki kirabolt egy külföldit

A rabllás idején az elkövetők 12, illetve 14 évesek voltak.

  • 2022.05.30

Felavatták az első mentőmellényállványt Balatonalmádiban

Ingyenesen biztosít mentőmellényeket gyermekek számára az a mentőmellényállvány, amit vasárnap avatott fel a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) Balatonalmádiban a település legnagyobb strandján.

  • 2022.05.30